+373 79 58 58 54

Languages

Cîrtița

Крот

Cum se face identificarea rozătoarei

Are o lungime mică de 115-158 mm (cap + trunchi) și o greutatea de 47-100 g. Poate trăi 3-5 ani. Corpul este cilindric și blana neagră catifelată; membrele anterioare sunt scurte, cu gheare puternice, adaptate săpatului, iar capul este conic, cu bot alungit și ochi foarte mici; pavilionul urechilor lipsește, iar mirosul și auzul sunt foarte fine.

Ciclul de viață

Se hrănește mai ales cu râme, dar și cu insecte adulte și larvele lor, moluște terestre, miriapode și furnici. Se împerechează o dată pe an în aprilie-mai, gestația durează circa 4 săptămâni. Femela fată 3-7 pui golași. Un cuplu de cirtite poate avea intr-un an, unul sau doi pui - in cele mai multe cazuri, rareori – trei sau patru, maximum cinci cirtite.

Diagnosticul de infectie

Cartitele elimina insectele daunatoare si multi viermi de pe gazoane si din gradini. Cu toate acestea, obiceiurile lor de a sapa tuneluri si vizuine desfigureaza peluzele si parcurile, distrug rondurile de flori, rup radacinile plantelor si creeaza un haos total lasand gazonul sau gradina intr-o dezordine toatala. Distrugerea copacilor – tunelurile sapate de cartite pot servi drept cai de acces pentru soarecele de camp, si pentru altele care se hranesc din rădăcini. Prejudicii aduse peluzei – ruperea radacinilor poate provoca uscarea temporara, pana la moartea gazonului, și împiedica operațiunile de îngrijire ale peluzei. Distrugerea structurii pamantului – extrem de rara. Devierea apelor poata sa apara prin tunelurile cartitelor.Daune aduse agriculturii – efecte mici sau locale asupra culturillor rădăcinoase.

Control

În cazul în care sunteți invadat de cirtite este recomandat să faceți un tratament de combatere cu ajutorul unei firme de deratizare, deoarece tratamentele acestora vă pot scăpa de cirtite pe termen foarte lung. Firmele de deratizare specializate folosesc insecticide ecologice, foarte puternice, pulverizându-le în fisurile și spațiile unde aceștia se ascund. Tratamentele sunt rapide și eficiente, și oferă un grad de securitate al oamenilor și animalelor de companie.

Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/C%C3%A2rti%C8%9B%C4%83