+373 79 58 58 54

Languages

Popândău

Суслик

Cum se face identificarea rozătoarei

Corpul este alungit, de culoare gălbui-maronie, uneori chiar gri sau roșcat, iar pe spate poate prezenta pete mai deschise la culoare. Partea inferioară a corpului este de culoare alb-murdar sau chiar cenușiu. Capul este relativ mare, în comparație cu restul corpului, ochii fiind la rândul lor mari şi negri. Urechile sunt mici şi abia se observă din blană. Lungimea corpului cu cap: 183 - 237mm,lungime coada: 40 - 80mm, ureche: 7-10mm, greutate: adulți în general 240 - 340g.

Ciclul de viață

Are 1-3 gestații pe an cu cate 3-11 pui la o gestație si trăiește in medie 4-5 ani. Spre sfârșitul lunii martie începe activitatea, când se împerechează, ambele sexe locuind împreună, gestația necesitând 27-28 de zile (25.04-22.05). Femela naște o singură dată pe an, câte 4-8 pui golași şi orbi, care rămân în camera maternă 2-3 luni (iunie, iulie, august), iar spre toamnă ajung maturi. Este un rozător diurn, împânzind islazurile si șanțurile. Primăvara si vara migrează in câmpul cultivat si aduce pagube mari plantelor de porumb, floarea-soarelui, lucerna, trifoi, legume pe care le culege după ogor imediat după semănare.

Diagnosticul de infectie

Aduce pagube mari culturilor de lucerna, trifoi, porumb si alte legume, pe care le aduna imediat dupa semanare. Traiesc in pământ, unde sapa galerii si unde isi construiesc camere. Popândăul consumă diferite produse şi plante cultivate, daune mari provocând primăvara, prin distrugerea plantelor de porumb, floarea-soarelui, sfeclă etc., sau atacă boabele încolțite de prăşitoare şi, uneori, de păioase, legume etc. De asemenea, cauzează pagube păioaselor în pârgă, când retează spicele de paie şi le cară în galerii, într-o singură vară consumând 3-4 kg de cereale şi 10-12 kg de semințe de plante furajere.

Produse pentru nimicire

Varat, Moartea Șobolanilor, Furtuna Șobolanilor.

Control

În cazul în care sunteți invadat de popândău este recomandat să faceți un tratament de combatere cu ajutorul unei firme de deratizare, deoarece tratamentele acestora vă pot scăpa de popândău pe termen foarte lung. Firmele de deratizare specializate folosesc insecticide ecologice, foarte puternice, pulverizându-le în fisurile și spațiile unde aceștia se ascund. Tratamentele sunt rapide și eficiente, și oferă un grad de securitate al oamenilor și animalelor de companie.

Sursa: http://www.agrimedia.ro/articole/rozatoare-daunatoare-agriculturii