+373 79 58 58 54

Languages

Șobolanul cenușiu

Серая крыса

Cum se face identificarea rozătoarei

Lungimea cumulată a capului şi a trunchiului este de 21-28 cm, lungimea cozii este de 17 – 25 cm, greutatea este de 250 – 550 g, partea superioară şi părţile laterale ale corpului simt de culoare maro — cenuşie şi abdomenul este gri — alb, coada este acoperită de solzi în formă de inele, urechile sunt mici şi rotunde în comparaţie cu cele ale şobolanului de casă (Rattus rattus), puii sunt, după naştere, încă orbi şi lipsiţi de blană. Șobolanul cenuşiu este un animal foarte social, adaptabil şi inteligent. El este activ în principal la lăsatul serii şi noaptea, dar unii şobolani pot fi activi uneori şi pe timpul zilei. Şobolanul cenuşiu trăieşte în grupuri de 50 -250 de indivizi, care în general sunt formate dintr-un mascul şi mai multe femele, animale tinere şi pui. Cei ce aparţin unui anumit grup se recunosc după un miros specific grupului respectiv.

Ciclul de viață

Şobolanii cenuşii se înmulţesc pe tot parcursul anului. Perioada de gestaţie durează 24 de zile. Femela şobolan naşte de 2 -7 ori pe an câte 6 -10 pui, care sunt la naştere orbi şi fără blană. Femelele pot făta pe an chiar şi 1000 de pui. La creşterea puilor iau parte deseori mai multe femele. Puii sunt alăptaţi aproximativ trei săptămâni. Când ajung la vârsta de 6 -7 săptămâni ei sunt deja independenţi, iar la 3 luni ajung la maturitatea sexuală. Animalele tinere şi puii au un comportament foarte jucăuş. Şobolanii cenuşii sunt omnivori. Spectrul alimentelor consumate cuprinde seminţe, muguri, fructe, ouă de păsări, carne. stricată şi stârvuri de animale, mamifere mici etc. Ei evită totuşi alimentele necunoscute, comportament ce este cunoscut ca “misoneism”. Speranţa de viaţă a şobolanului cenuşiu este de maxim 4 ani, vârstă la care rareori ajung, dacă trăiesc în natură.

Diagnosticul de infectie

Șobolanul este tipic dăunător de provizii, materiale şi pentru igienă. Şobolanii consumă alimente de toate tipurile, pe care le contaminează cu excremente, urină şi secreţii. Ei rod însă şi mobilă, cabluri electrice, scânduri, rafturi, grinzi, uşi, plastic etc, fiind astfel încadrate şi la categoria dăunătorilor de materiale. Şobolanii cenuşii acţionează ca purtători a numeroase boli infecţioase, ce pot fi transmise la om şi la alte animale. Ei reprezintă astfel şi mijloace de răspândire a puricilor, care pot fi purtători de ciumă. De asemenea şobolanii cenuşii pot transmite viruşi de Lassa (agenţi patogeni ai febrei de Lassa), viruşi Lyssa (agenţi patogeni ai rabiei) şi Salmonella, trichină precum şi alţi ectoparaziţi şi endoparaziţi.

Produse pentru nimicire

Rattidion, Shturm (parafinate), Moartea Șobolanilor (brichete moi), Furtuna Șobolanilor (brichete moi și granule), Grîzunit - Blok (parafinat).

Control

În cazul în care sunteți invadat de șobolan este recomandat să faceți un tratament de combatere cu ajutorul unei firme de deratizare, deoarece tratamentele acestora vă pot scăpa de șobolan pe termen foarte lung. Firmele de deratizare specializate folosesc insecticide ecologice, foarte puternice, pulverizându-le în fisurile și spațiile unde aceștia se ascund. Tratamentele sunt rapide și eficiente, și oferă un grad de securitate al oamenilor și animalelor de companie.

Sursa: http://www.daunatori.info/28/sobolanul-cenusiu/