+373 79 58 58 54

Languages

Șobolanul brun

Коричневая крыса

Cum se face identificarea rozătoarei

Are corpul mai robust decit cel al soarecelui de casa, cu lungimea de 16-27 cm, coada este relativ scurta, avind doar 2,5 -4,5 cm. De asemenea, picioarele sint scurte, de numai 1.5 -2 cm lungime. Greuta­tea corpului ajunge pina la 400-600 g. Urechile sint parcase, mici si largi, cu o dunga de peri care coboara de pe crestet spre pavilion. Culoarea blanii este cafenie bruna pe partea dorsala si alba cenusie cu nuante galbui pe partea ventrala, intre cele doua zone de culoare nu exista o delimitare clara. Blana pare permanent zbirlita. Coada este colorata la cel cu restul corpului. Botul este ascutit  si vibrizele lungi.

Ciclul de viață

La noi in tara este o specie raspandita in zonele cu umiditate mare fiind intalnit pana la altitudinea de 900 metri. Nu este un animal sociabil, fiecare individ avind teritoriul sau. Se hraneste cu ierburi si seminte. Îsi sapa galerii super­ficiale lungi de citiva metri, care au un cuib de iernare si o camera de provizii. Numarul gestatiilor pe an se ridica la 4-5, iar numarul de pui la fiecare gestatie 2-8, puii devin maturi la 1,5-2 luni si pot trai de la 2 la 4 ani.

Diagnosticul de infectie

Dăunători, în plus, contaminează sursele de hrană și de apă. Ei au răspândit boli cum ar fi ciuma, hepatita infectioasa, diferite tipuri de febră, rabie și altele. Boli raspandite: tularemie, leptospiroza, holera pasarilor.

Produse pentru nimicire

Rattidion, Shturm (parafinate), Moartea Șobolanilor (brichete moi), Furtuna Șobolanilor (brichete moi și granule), Grîzunit - Blok (parafinat).

Control

În cazul în care sunteți invadat de șobolan este recomandat să faceți un tratament de combatere cu ajutorul unei firme de deratizare, deoarece tratamentele acestora vă pot scăpa de șobolan pe termen foarte lung. Firmele de deratizare specializate folosesc insecticide ecologice, foarte puternice, pulverizându-le în fisurile și spațiile unde aceștia se ascund. Tratamentele sunt rapide și eficiente, și oferă un grad de securitate al oamenilor și animalelor de companie.

Sursa: http://www.iepuri.info/articole-despre-iepuri-cunicultura/163-cum-sa-scapi-de-sobolani.html