+373 79 58 58 54

Languages

CE ÎNSEAMNĂ DERATIZARE?

Deratizarea este acţiunea de eliminare a animalelor rozătoare dăunatoare (şobolani, şoareci, etc) si mentinerea acestora la un nivel numeric redus, prin mijloace chimice dar şi de altă natură. Deratizarea se executa de catre firme specializate printr-un ansamblu de masuri ce se aplica permanent.

Rolul deratizarii este foarte important si de aceea este necesara efectuarea ei in mod continuu si ritmic pentru a impiedeca refacerea rapida a populatiei de daunatori. Deasemenea prin deratizare se realizeasa prevenirea si combaterea transmiterii de boli bacteriene, virotice si parazitare pe care acesti daunatori le transmit atat la om cat si la animale. Transmiterea de astfel de afectiuni cum sunt trichineloza, leptospiroza, bruceloza, febra aftoasa se realizeaza prin muscatura sau contact.

Deratizarea prin metode chimice constă în nimicirea rozătoarelor cu ajutorul diferitelor otrăvuri. Pe locuri deschise se face cu momeli din produse alimentare amestecate cu otrăvuri solide (zoocumarin, ratindan ș. a.), pe nave, în magazii, ambare și în adăpostul rozătoarelor — și cu gaze sufocante (clorpicrină, bromură de metil, bioxid de sulf ș. a.). Multe substanțe otrăvitoare sînt dăunătoare nu numai pentru rozătoare, ci și pentru om și animalele domestice, de aceea deratizarea prin metode chimice impune cunoașterea proprietăților acestor substanțe și respectarea unor anumite reguli de precauție, care pot fi aplicate numai de către lucrătorii stației lor sanitar-epidemiologice.