+373 79 58 58 54

Languages

Șobolanul negru

Чёрная крыса

Cum se face identificarea rozătoarei

Șobolanul negru are culoarea bruna-neagra.Corpul lui are o lungime de 24 cm, iar coada este întotdeauna mai lungă decît corpul si ajunge la aproximativ 28 cm. Greutatea sa medie este de 250 g. Botul șobolanului este ascuțit, iar urechile sunt mari. Șobolanul negru este un animal agil, traiește in grupe familiale mici si respinge membrii din grupele vecine. El prefera un regim de viata vegetarian si traieste in cuiburi superficiale facute in diferite ascunzisuri. Nu isi face galerii, cuibul fiind adesea injghebat la suprafata solului sub gramezi de lemne, in magazii si depozite. In general, isi stabileste habitatul pe linga locuinte, silozuri sau depozite de seminte si fructe.

Ciclul de viață

Şobolanii se pot înmulţi foarte repede. O femelă dă naştere în medie la 10 pui de 5 ori în timpul vieţii. Condiţii foarte bune permit însă femelelor să dea naştere la până 100 de pui în timpul vieţii. Perioada de gestaţie de numai 21 de zile, respectiv atingerea maturităţii în doar 3 luni, sunt factori de permit şobolanii să aibă pui foarte repede şi  deci să se răspândească rapid în orice spaţiu nou invadat; de asemenea pot să refacă foarte repede populaţiile decimate. Un şobolan trăieşte în medie 18 luni, timp în care consumă aproximativ 22 kg de cereale. Combinat cu rata de înmulţire foarte rapidă, o pereche de şobolani împreună cu toţi descendenţii lor pot consuma într-un an peste 15 tone de cereale. Din fericire prădătorii naturali şi alte cauze de deces reduc rata de înmulţire a şobolanilor. Totuşi, se estimează că 10% din producţia agricolă este consumată de rozătoare, ceea ce produce însemnate pagube economice. Totodată cerealele sunt infectate cu agenţi patogeni şi cu materii organice (fecale, păr, cadavre de şobolan, etc).

Diagnosticul de infectie

Șobolanul este daunator prin cantitatile mari de cereale pe care le consuma si periculos prin germenii unor boli transmisibile la om si animale, pe care ii poarta. Cea mai grava boala transmisa de sobolan este ciuma, pe care o imprastie printr-un parazit al sau numit purice sau XENOPSYLLA CHEOPIS. Şobolanii mai pot transmite, direct sau prin intermediul animalelor domestice, şi alte boli precum: râia, lepra, tifosul, turbarea şi trichineloza. Din cauză că pot călătorii pe distanţe mari (în turnuri, vapoare şi chiar avioane de marfă) şobolanii pot transmite boli din diverse părţi ale globului în zone unde populaţia nu are deloc imunitate naturală.

Produse pentru nimicire

Rattidion, Shturm (parafinate), Moartea Șobolanilor (brichete moi), Furtuna Șobolanilor (brichete moi și granule), Grîzunit - Blok (parafinat).

Control

În cazul în care sunteți invadat de șobolan este recomandat să faceți un tratament de combatere cu ajutorul unei firme de deratizare, deoarece tratamentele acestora vă pot scăpa de șobolan pe termen foarte lung. Firmele de deratizare specializate folosesc insecticide ecologice, foarte puternice, pulverizându-le în fisurile și spațiile unde aceștia se ascund. Tratamentele sunt rapide și eficiente, și oferă un grad de securitate al oamenilor și animalelor de companie.

Sursa: http://www.deratizarebucurestinonstop.com/deratizare-sobolani/